Każdy dobrze wie, że mąka powstaje ze zboża, ale wszystko zależy od jego jakości, jeśli zboże jest wysokiej jakości i nie używa się do niego różnych środków, to można otrzymać produkt bardzo wysokiej jakości, który można nazwać mąką ekologiczną. Dlaczego warto używać mąki ekologicznej w swojej kuchni?
Dlaczego lepiej używać mąki ekologicznej niż zwykłej?
Lepiej używać mąki ekologicznej z tego względu, że dzięki certyfikatom można się dowiedzieć, że jest ona rzeczywiście produktem, który do stworzenia nie potrzebuje mineralnych nawozów azotowych, herbicydów czy wiele innych rzeczy wpływających na jakość zboża. Zboża są wolne na samym wstępie od agrochemii, co sprawia, że są naturalne. W uprawie wybiera się zboża tylko wysokiej jakości, które są odporne na większość chorób oraz są trwałe, wszystko to przyczynia się do końcowego produktu, jakim jest ekologiczna mąka.
Oprócz tego, że rolnicy muszą posiadać odpowiednie certyfikaty do uprawy naturalnego zboża, to certyfikat musi posiadać również młyn, w którym ekologiczna mąka powstaje. W takim młynie mąka nie może być sztucznie wybielana oraz nie dostanie sztucznych dodatków, jak to jest w przypadku zwykłej mąki. Porównując z wyglądu zwykłą mąkę, a tą ekologiczną można stwierdzić nawet to, że lepiej wygląda ta zwykła dostępna w każdym sklepie, jest to jednak spowodowane tym, że do zwykłej mąki dodaje się wybielacze zawierające chlor oraz różnego rodzaju środki, które sprawiają, że mąka się nie zbryla. W takim wypadku należy sobie odpowiedzieć na to, czy chce się jeść zdrową i ekologiczną żywność, czy pozostać przy żywności zawierającej takie rzeczy jak chlor?
Gdzie kupić ekologiczną żywność?
Ekologiczną żywność w dzisiejszych czasach można nabyć bez wychodzenia z domu, najłatwiej będzie skorzystać z ofert dostępnych w sklepie internetowym z żywnością ekologiczną. Oprócz takich produktów jak mąka ekologiczna można zaopatrzyć się również w BIO kawy, miody i produkty pszczelarskie lub zdrową żywność w postaci makaronów, pieczywa, płatków śniadaniowych, a nawet zdrowych słodyczy.