Wyposażenie przetwórni warzyw – jakie standardy musi spełniać?

wyposazenie przetworni

Przedsiębiorcy, którzy chcą założyć swój własny biznes związany z przetwórnią warzyw, muszą w pierwszej kolejności zapoznać się z wszelkimi czynnościami, które są do tego wymagane. Na co zwracać uwagę i jakie standardy musi spełniać wyposażenie przetwórni warzyw? Podpowiadamy.

Na czym polega działalność zakładu przetwórstwa warzyw?

Zakład przetwórstwa warzyw zajmuje się pierwotnym oraz pogłębionym przerobem wielu produktów. Można do nich zaliczyć konserwy warzywne i warzywno-mięsne, marynaty warzywne, soki czy mrożonki. Rodzaj tych produktów w głównej mierze uzależniony jest od pory roku, bowiem w okresie sezonu letniego zakłady stawiają na soki, natomiast zimą królują różnego rodzaju przeciery czy marynaty. Z kolei mrożonki i susze mogą być produkowane niezależnie od pory roku.

Jakie są wymagania wstępne związane z prowadzeniem zakładu przetwórstwa warzyw?

Działalność, która opiera się na produkcji, składowaniu, konfekcjonowaniu i obrocie artykułami rolno-spożywczymi musi być przede wszystkim zgłoszona do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nie obejmuje to jednak rolników, którzy wyrabiają wino z winogron na terenie Polski oraz działalności gospodarczej w zakresie obrotu detalicznego artykułami rolno-spożywczymi. Zgłoszenie to trzeba złożyć najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej.

Aby zakład mógł poprawnie działać, konieczne jest wyposażenie go w specjalistyczne maszyny. Wyposażenie przetwórni warzyw powinno się opierać przede wszystkim na przenośnikach do surowca. Dzięki nim możliwe jest zwiększenie wydajności produkcji przy jednoczesnym zminimalizowaniu kosztów. Z kolei sortowniki pomagają w selekcji, bowiem jeśli trafią do nich produkty zbyt duże lub zbyt małe i nie zostaną odpowiednio przygotowane to trafiają do odrzutu. Mogą być również wyposażone w narzędzi do kontroli jakości, dzięki czemu do dalszego etapu trafiają tylko te produkty, które spełniają odpowiednie normy. Maszyny do przetwórstwa owoców działają na podobnej zasadzie.