Jabłka, dla zdrowia i urody

Prozdrowotne działanie jabłek

Jabłka należą do jednych z najzdrowszych i najchętniej spożywanych owoców na świecie. A my Polacy na szczęście mamy ich pod dostatkiem w naszym kraju. Każdy Polak ma do nich dostęp i każdy może je nabyć, gdyż cenowo są dość zróżnicowane. Każdy także znajdzie w nich swój smak. Jak i spełnione zostaną inne oczekiwania np. ich twardość, kruchość, soczystość.

Jabłka – najzdrowsze owoce

Zazwyczaj ich smak jest słodki lub słodko – kwaskowaty. Wszystko zależy od odmiany. A tych w naszym rodzimym sadownictwie nie brakuje. Do najbardziej znanych odmian należą: jonatan, antonówka, kosztela, kronselka, lobo, papierówka, reneta, cortland, delikates, szampion, mekintosz, rubin i inne.

Ciężar przeciętnego jabłka waha się w granicach 150 gramów, co odpowiada około 40 kaloriom. Czyli nie są zbyt kaloryczne i dlatego wskazane do konsumpcji osobom będącym na diecie odchudzającej lub osobom dbającym o stałą wagę ciała.

Jabłka, to uniwersalny artykuł spożywczy, gdyż można go spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce kulinarnej.
Owoce te mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Kulinarnie używa się ich do sałatek warzywnych i owocowych, nadziewania mięs np. kaczki, na kompoty, do ciast, na susz wigilijny, sok, ocet winny, itd.

Jabłka posiadają wiele cennych właściwości i bardzo dobrze pływają na organizm człowieka oczyszczając go.
Jabłko, to wspaniały wymiatacz żołądka z zaległych treści pokarmowych. To owoc dodający siły i energii, a także dbający o naszą skórę. Dlatego warto je jadać rano dla urody, w południe dla witalności, a wieczorem ogólnie dla zdrowia.

Właściwości odżywcze jabłek:
– witamina A, C, E, D, B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9, B 12
– cenne minerały
– potas, żelazo
– a także błonnik, który usprawnia metabolizm

Działanie jabłek na organizm człowieka

– wspomagają trawienie
– zapobiegają wzdęciom
– regulują florę bakteryjną jelit
– oczyszczają organizm
– zmniejszają wchłanianie cholesterolu
– chronią przed miażdżycą
– zapobiegają zawałom
– zapobiegają anemii
– dobrze wpływają na układ krwionośny zapobiegając pajęczakom
– wspomagają w biegunce
– poprawiają pracę wątroby
– działają moczopędnie dzięki czemu zmniejsza się obrzęk kończyn
– zapobiegają chorobom nowotworowym
– wspomagają kuracje odchudzającą
– zapewniają młody wygląd skóry
– zapobiegają przeziębieniom dzięki obecności witaminy C
– hamują rozwój infekcji
– leczą nerwy poprzez obecność witamin z grupy B
– zmniejszają reumatyczny ból stawów
– sporządzone na bazie jabłek herbatki dezynfekują i likwidują stany zapalne jamy ustnej

Właściwości lecznicze jabłek znane były na świecie już 6000 lat przed naszą erą. A w Polsce około 1500 lat przed naszą erą. Jabłka już w starożytności były chętnie konsumowane przez Rzymian i Greków.
Współcześnie kraj nasz należy do jednych z największych producentów tego owocu na świecie.