Jak uprawiać sadzonki jagody kamczackiej?

Chcesz wiedzieć, jak uprawiać sadzonki kamczackiej? Mam dla Ciebie 3 praktyczne porady.

Sadzenie jagody kamczackiej

Podczas sadzenia roślin jagody kamczackiej najważniejsze jest wybranie miejsca, które jest dobrze nasłonecznione i ma dobrze zdrenowaną glebę. Okres wegetacyjny dla borówek trwa od późnej wiosny do połowy jesieni, dlatego najlepiej jest sadzić rośliny w ogrodzie po ostatnich przymrozkach – najlepiej na początku kwietnia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby robić to również jesienią (październik-listopad).

Pamiętaj: sadzonki jagody kamczackiej powinny znaleźć się w dołku o głębokości około 40 cm. Sama ziemia powinna być dobrze nawieziona przy pomocy obornika lub kompostu.

Potrzebna przestrzeń

Krzewy jagody osiągają wysokość do blisko 3 metrów, dlatego potrzebują dużo miejsca, aby się rozrosnąć. Preferują też pełne słońce i dobrze zdrenowaną glebę, dlatego należy się upewnić, że krzew jest posadzony w odpowiednim miejscu.

Warto o tym pamiętać już na etapie sadzenia. Nasiona powinno umieszczać się przynajmniej w odległości jednego metra od siebie – podobnie jak w przypadku sadzonki jeżyny. W ten sposób zapewnisz roślinie komfort i przestrzeń do wzrostu.

Pielegnacja i podlewanie

Krzewy jagody kamczackiej nie jest trudne w uprawie. Odpowiednio zakorzenione rozwijają się w sposób samoczynny i nie wymagają dużej liczby stosowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Jedyne, o czym warto pamiętać, to fakt, aby przycinać ich elementy raz na kilka lat – najlepiej z częstotliwością raz na dwa lata. Wówczas warto usunąć stare i zniszczone gałązki, robiąc w ten sposób miejsce dla nowych.

Rośliny jagody wymagają dużej ilości wody podczas zapuszczania korzeni, dlatego należy utrzymywać wilgotną glebę, podlewając je praktycznie codziennie. Gdy rośliny już się zadomowią i mocno ukorzenią, można zmniejszyć częstotliwość podlewania, o ile gleba pozostaje wilgotna. Najlepiej jest podlewać je wcześnie rano, aby wilgoć nie wyparowała w ciągu dnia.

Odpowiednio zadbane krzewy mogą owocować nawet trzydzieści lat.