Jak w praktyce wygląda czyszczenie separatorów?

czyszczenie separatorow

Zakłady mięsne i żywieniowe, hotele, zakłady gastronomiczne oraz wiele innych miejsc – oni to wchodzą w posiadanie separatorów tłuszczu, jakie należy wykonywać raz w miesiącu. Tylko dzięki temu będzie można zapobiec zatorom, jakie pojawić się mogą w kanalizacji.

Czyszczenie separatorów – odpowiednie uprawnienia do działania

Samodzielne czyszczenie separatorów nie wchodzi w grę. Ważne jest bowiem to, aby mieć nie tylko odpowiedni sprzęt, ale uprawnienia, dzięki czemu wykonanie takich procesów nie będzie sprawiać trudności. Czyszczenie separatorów w Opolu polega na spuszczeniu wody ze zbiornika, aby móc zebrać tłuszcz zalegający na poszczególnych podzespołach. Po wykonaniu tego zadania, zbiornik na nowo napełniany jest czystą wodą.

Ważne jest również to, aby zebrany tłuszcz został wywieziony. Wszyscy chyba zdają sobie sprawę z tego, że odbiór odpadów przemysłowych we Wrocławiu jest ważny. Tłuszcz musi zostać zutylizowany, aby nie stanowił zagrożenia dla środowiska naturalnego. Dlatego tak ważne jest to, aby tymi działaniami zajęły się firmy, jakie posiadają odpowiednie uprawnienia.

Czyszczenie separatorów – jak często należy je organizować?

Odbiór odpadów przemysłowych we Wrocławiu odbywać się może w określonych dniach. Można również zamówić go wcześniej. A jak często powinno odbywać się czyszczenie separatorów w Opolu? Osoba, która wchodzi w posiadanie takiego urządzenia, powinna kontrolować stan zbiornika. Jeżeli warstwa nagromadzonego tłuszczu przekracza 20 cm, należy zadbać o to, aby wezwać odpowiednią firmę. Szacuje się, że takie działania wykonuje się min. raz w miesiącu. Chociaż, jeżeli ma się do czynienia z wyjątkowo dużym zakładem gastronomicznym, czyszczenie odbywać się może nawet raz na dwa tygodnie. Warto sprawdzić, czy firma, która będzie wykonywała te zadania, posiada zezwolenia właściwych organów Ochrony Środowiska. Dzięki temu będzie można wiedzieć, że zadbają oni także o prawidłową utylizację odpadów.