Wielkanocne przygotowania — jak przygotować stół

Przygotowując się do świąt Wielkanocnych, konieczne jest odpowiednie zaplecze. Posprzątanie, przygotowanie potraw to tylko jedne z wielu obowiązków, które czekają na wykonanie. Jednak w tym całym chaosie nie należy zapominać o odpowiednim przygotowaniu stołu. W końcu to przy nim najwięcej się dzieje.

Wielkanoc jest czasem spędzanym z rodziną. Po ciężkiej pracy, jaką są świąteczne przygotowania, można spokojnie usiąść i  cieszyć się towarzystwem najbliższych. Jednak nie należy zapominać o otoczeniu. Samo posprzątanie nie stworzy świątecznej atmosfery. Część osób decyduje się na różne dekoracje wielkanocne, które dodają uroku mieszkaniu. Takie dekoracje można również umieścić na stole. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze upewnienie się, że nie tylko potrawy trafią na stół, ale również odpowiednia zastawa, obrus, może nawet bieżnik. Wszystko to jest niezwykle ważne, tworzy świąteczną atmosferę i dodaje elegancji. Ponadto zapewnia komfort podczas posiłku. Dlatego jeżeli czegoś brakuje, należy to zakupić wcześniej, aby dla nikogo nie zabrakło nawet takich drobnych elementów jak łyżki, noże i widelce.

Jak przygotować stół na Wielkanoc

Jednym z ważniejszych elementów  stołu Wielkanocnego jest obrus. Powinien być odpowiednio dopasowany nie za mały ani nie za duży. Warto wybrać kolory wiosenne takie jak zieleń lub żółć. W ten sposób wprowadzi się powiew wiosny do otoczenia. Bardziej klasycznym rozwiązaniem może być biały obrus — będący tradycyjnym elementem każdych świąt. Oczywiści jasne kolory takie jak miętowy, liliowy, pudrowy róż także będą doskonale się komponować ze świąteczną zastawą. Wybierając obrus, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Powinien być wykonany z miękkiej delikatnej tkaniny, która nie zostanie wyrzucona po pierwszym praniu. Urozmaiceniem może być także bieżnik wnoszący elegancję na świąteczny stół. Można go łączyć z obrusem, bądź stosować samodzielnie. Ważne jest także sprawdzenie, czy ma się kompletną zastawę w ilości odpowiadającej ilości gości. Dlatego wart przeliczyć wszystkie noże, widelce, szklanki i zastawę, aby wszystkiego było pod dostatkiem. Nie należy zapominać o paterach i sztućcach do serwowania. Warto też kupić serwetki w klasycznych kolorach bądź ze świątecznym akcentem. Oczywiście dla ozdób świątecznych również warto znaleźć miejsce.

Porcelana na Wielkanocnym stole

Wybór odpowiedniej zastawy ma ogromne znaczenie. Warto postawić na elegancję, jaką może wnieść zastawa porcelanowa. Nie należy się obawiać zniszczenia, nawet gdy użytkownikami będą dzieci. Wysokiej jakości produkty porcelanowe cechują się wyjątkową wytrzymałością i dużą odpornością na zużycie. Dzięki temu można się cieszyć taką zastawą przez długie lata. Ponadto duża dostępność elementów zapewnia łatwy dobór zniszczonego produktu bez konieczności zakupu całego zestawu. Talerze porcelanowe tak jak i inne elementy zastawy porcelanowej można myć w zmywarce. Dlatego idealnie nadają się na stół nawet dla wieloosobowej rodziny. Ponadto materiał ten dobrze trzyma temperaturę, dzięki czemu potrawy wolniej stygną. Dużą zaletą porcelany jest jej łatwe czyszczenie, gdyż nie przywiera do niej brud. W związku z tym porcelana doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole, będąc jednocześnie eleganckim i  praktycznym rozwiązanie.

Akcesoria do napojów

Kolejnym ważnym elementem, który musi się znaleźć na stole — to szklanki. Należy przygotować zarówno do zimnych jak i ciepłych napojów, jednocześni stawiając od razu na stół te pierwsze. Ważne, żeby były wykonane z dobrej jakości szkła jak np. szklanki Krosno, aby nie uległy zniszczeniu pod wpływem mocniejszego stuknięcia. Gorszej jakości produkty mogą się rozbić nawet przy mocniejszym uścisku, dlatego ze względów bezpieczeństwa należy wybierać produkty tylko od sprawdzonych producentów. Szklanki do ciepłych napojów powinny być przygotowane osobno i czekać na swoją kolej. Ponadto na świątecznym stole można umieścić kieliszki do wina. Ten element szczególnie może się sprawdzić podczas obiadu. Warto wybierać kieliszki odporne na uszkodzenia mechaniczne i nieulegające matowieniu np. kieliszki z Krosna. Dzięki temu stół będzie się lepiej prezentował i zmniejszy się ryzyko wypadków.

Dekoracje świąteczne

Na stole można umieścić różnego typu ozdoby, jednocześnie pamiętając o umiarze. Zbyt duża ilość kolorowych dodatków może popsuć cały efekt. Warto postawić wazon ze świeżymi kwiatami. Najlepiej, żeby stał na środku — nie może być za wysoki, żeby nikogo nie zasłaniał. Ciekawym elementem mogą być także serwetki w wielkanocnych kształtach, w których można umieścić sztućce lub pojedyncze elementy np. widelce. Jeżeli miejsce na to pozwala, interesującym akcentem mogą być świeczniki, dodające elegancji i świątecznej atmosfery. Nie należy przesadzać z ilością ozdób, lepiej postawić na minimalizm. Każdy powinien się czuć komfortowo podczas świątecznego posiłku i mieć miejsce na swobodne poruszanie.