Z jakiego mięsa robi się ogonówkę?

ogonowka z jakiego miesa

Ogonówka to nieco zapomniane, ale warte uwagi mięso pochodzące z mięśnia pośladkowego zwierzęcia. Z jej wykorzystaniem można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw, które niejednego smakosza zachwycą nietypowym smakiem i aromatem. Z czego jednak tworzy się właśnie taki produkt i w jakich miejscach najlepiej go zakupić, by mieć pewność wysokiej jakości i świeżości?

Jak pozyskuje się ogonówkę?

Ogonówka to mięsień pośladkowy półbłoniasty z dodatkami. Odseparowuje się go się od szynki na wysokości stawu biodrowego w taki sposób, by nie uszkodzić przez przypadek mięśni górnej zrazówki oraz tzw. myszki.

Sposób postępowania z ogonówką różni się w zależności od przyjętej metody oraz od tradycji masarskiej w danym regionie Polski. W rozmaitych poradnikach kulinarnych można znaleźć bardzo zróżnicowane instrukcje. Jeśli nie ma się wprawy, warto zdać się na doświadczenie oraz wiedzę rekomendowanych masarni.

Do czego można wykorzystać ogonówkę?

Ogonówka to mięso, z którego można przyrządzić wiele dań kuchni polskiej i nie tylko. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest tu wyobraźnia kulinarna osoby przygotowującej potrawę.

Oto przykładowe warianty:

  • tradycyjny krupnik z ogonówką,
  • zupa ogonowa,
  • mięso ogonówkowe w tradycyjnym sosie (podawane z ziemniakami lub kluskami),
  • sałatka warzywna z ogonówką (np. z brokuła lub kalafiora).

Oczywiście takich dań można tworzyć znacznie więcej, bo wspomniane mięso stanowi zarówno świetną bazę, jak i dodatek.

Gdzie kupować sprawdzoną i świeżą ogonówkę?

Nie każda ogonówka będzie odznaczać się dobrą jakością i świeżością, dlatego należy bardzo uważnie dobierać dostawcę mięsa. Tylko firma z tradycjami, dająca gwarancję na swoje produkty, będzie odpowiednim partnerem.

Pod tym względem dobrym wyborem będzie zatem masarnia Herold. To przedsiębiorstwo, które działa na rynku już od wielu lat, oferując wyroby z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i drobiu. Te powstają bez użycia substancji konserwujących, a do tego zachwycają intensywnym smakiem oraz wspaniałym wyglądem na talerzu.

Oferowane przez nich wyroby masarskie mogą kupować klienci indywidualni oraz biznesowi, działający w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Z usług wspomnianej firmy skorzystali już zadowoleni odbiorcy z Gdańska, Kościerzyna, Tczewa, Skórcza i okolic.