Pić czy nie pić? 3 zalety spożywania mleka

Mleko od zawsze było ważnym elementem w polskim domu. Każdego dnia na temat picia tego napoju ukazują się nowe doniesienia naukowe, czasem sprzeczne ze sobą. Jak zatem odnaleźć się w gąszczu informacji na temat mleka? Jest ono faktycznie zdrowe, czy może powinniśmy go unikać?

Hipokrates twierdził, że to najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę, a Kleopatra twierdziła, że kąpiel w mleku pozytywnie wpływa na skórę i samopoczucie. Oczywiście znajdą się wśród nas tacy, którzy twierdzą wprost przeciwnie, jednak większość badań pokazuje, że jest zdecydowanie bardzo dużo zalet spożywania tego produktu.

 

Z mlekiem od dziecka

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaleca włączenie produktów mlecznych do codziennej diety już w okresie przedszkolnym, co zawarte jest także w najnowszym e-booku wydanym przez NIZP, a także uwzględnia on te produkty w Zaleceniach Zdrowego Żywienia z 2020 r. Mówi on o min. 2 szklankach mleka dziennie dla dorosłych, a nawet 4 dla dzieci. Dlatego tak ważna jest edukacja na temat roli mleka w diecie już od najmłodszych lat, ponieważ zapotrzebowanie dzieci na wapń jest bardzo duże – jest ono kluczowym czynnikiem w procesie tworzenia się u nich kości. Gdy tego wapnia będzie za mało, może to spowodować nieprzyjemne konsekwencje w przyszłości, m.in. osteoporozę.

 

Zdrowie w każdym łyku

Mleko pokrywa 35% zapotrzebowania na tłuszcz, 50% zapotrzebowania na białko zwierzęce, a 1 litr w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na wapń. To tylko część tego, jak ważnym składnikiem jest ten biały napój. Dla porównania, jedna szklanka mleka ma tyle samo wapnia co ponad 10 filetów z dorsza czy 6 kg jabłek, a do tego przyswaja się w 80%. Jest to szczególnie istotne, gdyż wraz z wiekiem obniża się przyswajalność tego składnika.

Warto dbać o zaspokajanie zapotrzebowania na wapń, ponieważ bierze on udział w procesie tworzenia kości. Niedobory tego pierwiastka mogą spowodować niebezpieczne konsekwencje w przyszłości, m.in. osteoporozę.

 

Skarbnica minerałów i odporności

Sód, potas, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, D, E, K, jak i rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, K to tylko niektóre ze składników, które przyswajamy wraz z mlekiem. Oprócz tego dostarczamy naszemu organizmowi kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która pomaga chronić go przed infekcjami, a także kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol i cholinę.

 

Mleko zawiera również dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Człowiek powyżej 19 r.ż. powinien spożywać ok. 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli np. osoba ważąca 60 kg powinna w codziennej diecie uwzględnić ok. 48 g białka. Ilość tę mogą pokryć dwie szklanki mleka (15,6 g) oraz 4,5 plasterka pełnotłustego sera żółtego.

Zalet picia mleka jest zdecydowanie więcej, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Ciągle są prowadzone badania na temat wpływu nabiału na pamięć, zdolności poznawcze. Kampanię promującą jego zdrowy wpływ na nasz organizm i na temat właściwych nawyków żywieniowych prowadzi Polska Izba Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka w programie „Mamy kota na punkcie mleka” skierowanego do szkół. Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie www.kochammleko.pl.